Jag älskar verkligen att dansa. Förutom att sjunga och spela teater är nog dansen min favoritdel av att vara musikalartist. För det är ju det jag blir, när jag väl är färdig med min examen i performing arts. Om jag inte väljer att specialisera mig, så klart. Det har jag också funderat på. Och då är det dansen som ligger bäst till.

Många som vet att jag är dansintresserad och dansar mycket själv, brukar fråga mig om dans är kultur eller om det är en sport eller idrottsgren. Jag tyckte det var en konstig fråga först, men ju mer jag tänkte på det insåg jag att det inte alls är särskilt märkligt att undra det. Professionella dansare pressar sina kroppar till det yttersta, och det går dessutom att tävla i dans. Klart det måste vara en sport! Eller?

Svenska Danssportförbundet finns för tävlingsdansare

En tydlig ledtråd till att dans skulle kunna räknas som en idrottsgren, är att det finns en förening som heter Svenska Danssportförbundet. De är till och med medlemmar av Riksidrottsförbundet, och med det sagt så borde ju svaret på frågan vara helt klar. Danssport är i alla fall en sport. Svenska Danssportförbundet skriver på sin hemsida att danssport dessutom är världens mest jämställda idrott. Men de anger Wikipedia som källa till det påståendet, så det kanske ska tas med en nypa salt. 

För är det något jag har lärt mig på universitetet, så är det att det är viktigt med källkritik. Det gäller även när man arbetar med kultur. Och extra särskilt när det gäller genusfrågor. Men jämställd eller inte, det råder inga tvivel om att dans är en sport. Och det håller jag verkligen med om. Jag har en kompis som är diskuskastare, och han är inte alls lika svettig efter ett träningspass som jag är. Eller i lika bra form. Men han är väldigt snäll och kommer gärna på mina konserter. Kanske borde jag ta med honom på nästa dansträning? Pardans verkar nämligen väldigt spännande.

Pardans är en hård tävlingssport

Inom pardans ryms många olika typer av dansstilar. Det kan vara allt från den sortens dans du kan se på Let’s Dance på TV4, till nästan cosplay-liknande varianter av 50-talsdanser som swing, lindyhop och boogie woogie. Särskilt lindyhop tycker jag verkar superkul. Jag funderar på att sätta ihop en föreställning av musikalen Grease, där jag tror ett riktigt bra lindyhopnummer skulle kunna sitta fint. Jag vill självklart spela Sandy.

Men nu kliver jag bort från ämnet. När man är kulturintresserad är det lätt att hellre börja skriva om det, än om sport. Pardans är till exempel en riktigt hård tävlingssport, helt i klass med gymnastik om man tävlar på nog hög nivå. Hårda domare som sätter poäng, och minsta misstag kan kosta det dansande paret segern. Dessutom är det en riktigt bra publiksport, superkul att titta på och väldigt spännande. 

Vad är idrott och vad är konst?

Man skulle också kunna vända på steken, och säga att all idrott också är konst. Och att spelplanen är en scen. Många framgångsrika idrottsmän brukar också benämnas i termer som “bollkonstnärer” eller “iskonstnärer” eller liknande, beroende på vilken sport det handlar om. Kanske är det inte så enkelt som att det går att separera de båda begreppen från varandra? 

Både idrott och konst är nämligen en del av vårt gemensamma kulturarv. Beroende på tid och plats i världen har gränsen dem emellan varit olika suddig. Går vi tillbaka till Greklands första antika olympiader finns en tydlig koppling mellan fysiska prestationer och såväl filosofi som konst. Det går kanske inte att skilja idrott och konst åt. Men svaret på frågan om dans är en sport är självklart ett rungande ja. Likaväl som det är en konstform. 

Leave a Reply