Du som följer mig på bloggen vet att jag inte bara gillar sång, dans och teater. Jag gillar slöjd, handarbete och arts & crafts också! Inte minst stickning och virkning. Ända sedan klippen på TikTok där designers och handarbetare från hela världen började bli virala har jag varit helt hooked. Mormor hade rätt, det är slöjd och hantverk som gäller. Nästa steg blir nog att plocka fram hennes gamla knyppeldyna.

Men varför har det plötsligt blivit så coolt att hålla på med handarbete? Jag som ändå håller på med kultur och konst på akademisk nivå kan ju inte låta bli att försöka analysera den nya trenden. Jag tror nämligen att det har med tidsandan att göra. Särskilt eftersom jag märkte att coronapandemin gjorde att de där TikTok-filmerna med helt vansinniga virkade skapelser av olika slag blev ännu vanligare. Det var inte bara några gamla tehuvor som tillverkades med virknålar och garn. En gång såg jag ett klipp där de virkade en modell av Harrison Ford som Indiana Jones i naturlig storlek. Skojar inte, det var svincoolt!

Oroliga tider gör att människor vill tillbaka till sina trygga rötter

Jag är nog inte ensam om att ha varma minnen av att vara hemma hos mormor och titta på när hon handarbetade. Jag kan riktigt känna hur det luktade, hon kokade alltid kaffe som jag fick dricka med hundra bitar socker i. Det är trygga, varma minnen som jag tror jag delar med många. Så det är kanske inte så konstigt att oroliga tider som pandemier och krig lockar människor till att försöka hitta tillbaka till sina trygga rötter. Samtidigt som det så klart fortfarande gäller att vara on fleek på sociala medier. (Nej, jag vet. Ingen säger “on fleek” längre. Men ni vet vad jag menar.)

Kombinationen av att vilja göra en trygg hemmaaktivitet, och att vilja framstå som cool på TikTok och Snapchat leder alltså fram till detta enkla: Vi måste göra handarbete coolt igen. Och det är precis vad som har skett. Om du inte tror mig kan du leta upp alla de kanaler på YouTube och TikTok som helt ägnar sig åt stickning och/eller virkning i någon form. Broderi är också ett bra exempel. Det är inga töntar som ligger bakom de kontona. Tvärtom. Det är unga och coola gäris och icke-binäris (och en hel del ciskillar också) som både kan visa upp hur man gör en eyeliner på precis rätt sätt och hur man stickar en pärlstickning. 

Get crafty: orsak och verkan

För att förtydliga min analys: Handarbete har återfått sin popularitet eftersom många människor letar efter något som skänker trygghet i orostider. Att arbeta med händerna är också ett mycket bra sätt att få hjärnan att slappna av. Det kan både minska på stress och lindra psykisk ohälsa. Men att något är populärt betyder inte per automatik att det också är coolt.

Handarbete blev coolt för att unga och begåvade personer började visa upp sina skills på sociala medier som TikTok. 

Leave a Reply