Jag får en hel del frågor kring varför jag har valt att plugga det jag gör. För dig som inte har koll på min utbildning, så går jag just nu en högskoleutbildning i performing arts – det vill säga en konstnärlig utbildning där teater, sång och dans är grundbultarna. I Sverige finns det flera skolor att välja på om du vill gå en sådan utbildning. Inte minst Stockholm och Göteborg har sådana högskolor med gott rykte även internationellt.

Men det finns de som inte är så insatta inom konst och kultur som undrar vad jag ska plugga vidare till senare. Jag får fortfarande frågan om vad jag ska bli när jag blir stor, trots att jag har fler högskolepoäng än de flesta. Och faktiskt kan en konstnärlig högskoleexamen vara nog så användbar på arbetsmarknaden. Inte minst när det är en så bred examen som den i performing arts.

Undervisning och artisteri

Självklart kan man bli musikalartist, efter en utbildning inom performing arts och scenkonst. Många av de stora musikalstjärnorna har gått precis en sådan utbildning som jag går just nu. Det är rätt sällsynt att arbeta med scenen som arbetsplats utan att ha en konstnärlig utbildning på högskolenivå i bagaget. Det gäller både oss som står på scenen och dansar och sjunger, och orkestern som sitter och spelar i diket. 

Artisteri är en möjlig karriär efter examen. Undervisning och pedagogik är en annan.

Det är trots allt inte helt ovanligt att det stora genomslaget som professionell musikalartist inte kommer. Men då behöver man inte skola om sig för att kunna försörja sig! Runtom i Sverige finns många skolor, folkhögskolor, studieförbund och teaterföreningar. Och där det finns någon av dessa finns också behovet av en ledare och/eller lärare. Vill man så kan man lägga till en pedagogexamen till den konstnärliga examen, men det är inte nödvändigt. Särskilt när man är så säker på sitt område, som man är efter alla år på skolan i performing arts. 

Kultur i kommuner och regioner

När du arbetat med scenkonst och har en konstnärlig examen bakom dig har du också alla möjligheter att börja arbeta inom kommuner och regioner. De allra flesta svenska kommuner driver regelbundet kulturprojekt, och den som är lagd åt det administrativa hållet kan mycket väl börja jobba som projektledare inom en kommun eller en region. Man kan också kontakta sin hemkommun och undersöka möjligheten till en skräddarsydd tjänst som kulturansvarig i kommunen.

Och allt det här är bara i Sverige! Om du lyfter blicken ut mot världen kommer du nog snart förstå att möjligheterna med en examen i performing arts är oändliga. Men precis som med all konst och kultur är det inte så himla noga med formaliteterna. Framåtanda och driv är det allra viktigaste. 

Leave a Reply