Om du vill nå ut med din konst – oavsett om det är scenkonst eller någon annan konstform – så har Instagram Reels blivit ett helt oumbärligt verktyg. Och det är inte så konstigt. I alla tider har den konstintresserade publiken varit intresserad av att få ta del av allt som händer bakom kulisserna. Att kunna bevittna en konstnärs skapandeprocess på nära håll är en våt dröm för alla de som köper och njuter av konst i alla dess former men inte skapar själva. Det är som en magisk värld som öppnar sig. Och precis som vi har sett så många saker på nätet de senaste åren (tänk på skolor, arbete, till och med kasinon som jobbar med expekt bonus), är det verkligen ingen konstig sak att överföra sin konst till en plattform som instagram.

Naturligtvis är en scroll runt på Instagram Reels även av stort intresse för den del av publiken som faktiskt också är utövare själva. Att se någon annan jobba med sitt hantverk via en plattform som Instagram Reels kan vara otroligt utvecklande. Själv brukar jag kolla in både konkurrenter och kollegor på “instareels”. Jag lär mig alltid något nytt trick som jag kan använda mig av själv. Det är något jag fått höra på högskolan för scen och musik – om man slutar utvecklas dör konstnärskapet superfort. En rullande sten samlar ingen mossa, som någon sa. 

En unik och personlig inblick bakom kulisserna

Jag har tänkt en del på det där med vilken stor roll den personliga kopplingen spelar för konstnärer och artister.

I dag är vissa konstnärer nästan mer kända som profiler på internet än vad de är för sin egentliga konst. Det har alltid varit svårt att skilja på konst och person, och i och med sociala medier är det kanske svårare än någonsin. Men för dig (och mig!) som är utövande konstnär eller artist är detta något du kan använda till din fördel. Inte minst vad gäller en plattform som Instagram Reels. Här kan du prata direkt till dina följare och fans, utan att behöva gå omvägen genom intervjuer i press och media. Du har full kontroll över ditt eget narrativ.

Samtidigt kan du välja hur mycket energi du vill lägga på dina Reels. Det kan absolut variera från inlägg till inlägg. Vissa konstnärer är superambitiösa och lägger upp komplicerade timelapses från sin arbetsprocess. Många tycker verkligen det är helt bananas spännande att se hur en stor tavla växer fram, från den första skissen till det slutgiltiga resultatet. Men det kan vara minst lika fascinerande att se ett personligt, ofiltrerat snack rakt in i kameran från ens favoritkonstnär eller favoritartist. Med Instagram Reels har du möjlighet att skapa en personlig koppling till din publik, och få dem att känna som om du pratar direkt till just dem. 

Men vad är Instagram Reels?

Min blogg Kulturkammaren har en mycket bred läsarbas, har jag märkt. Kanske hör du som läser detta till den generation som inte har så bra koll på sociala medier och alla underavdelningar till de stora plattformarna, som man kan säga att Instagram Reels är till Instagram. Att vara konstnär eller artist till yrket är inte något som plötsligt upphör när du fyller fyrtio, utan är en karriär du förhoppningsvis kan hålla i ända fram till pensionen. Det hoppas i alla fall jag själv kunna göra. Men då gäller det också att hänga med i alla nya verktyg som poppar upp, som verkligen kan hjälpa dig främja din karriär och ge dig möjlighet att hålla dig kvar i branschen.

Instagram Reels är, kortfattat, ett relativt nytt verktyg för publicering på Instagram. Med hjälp av Reels kan du snabbt skapa och publicera korta videoklipp – och det är bara fantasin som sätter gränser för hur kreativ du vill vara med dina filmer. Det är via rörligt innehåll som videor som den stora publiken finns inom räckhåll.

Idag påstås rörligt innehåll generera mer än 100 procent fler views än traditionella inlägg. Inget att rynka på näsan åt, direkt. Kör hårt!

Leave a Reply